Зливні решітки - елемент системи водовідведення, що оберігає стоки від потрапляння в нього сміття, а також служить для забезпечення безпеки пішоходів та автомобільного транспорту.
За рахунок комірчастої структури решіток волога безперешкодно проникає в систему, у той час як усіляке сміття затримується на поверхні і не створює засмічення. Крім цього зливні решітки захищають систему від можливих механічних пошкоджень, а також перешкоджають попаданню пішоходів у дренажні колодязі.
Матеріал, з якого виготовляють зливні решітки, вибирається з урахуванням запланованої зони застосування решіток та навантаження, яке їм доведеться витримувати.
Найчастіше зустрічаються чавунні зливні решітки. Цей матеріал має високі антикорозійні властивості і здатний витримувати досить великі навантаження. При цьому решітки із сірого чавуну мають порівняно невисоку вартість. Тому сфера застосування таких решіток дуже широка – від пішохідних зон та газонів, до промислових приміщень та автомобільних магістралей. На об'єктах, де очікуються підвищені навантаження, таких як доки або аеропорти, використовують решітки зі спеціального високоміцного чавуну. Як правило, чавунні зливні решітки комплектуються замками та іншими антивандальними пристроями з метою запобігання їх розкраданню з метою продажу в пункти прийому вторинної сировини.
Окрім чавунних, досить часто зустрічаються решітки з різних видів полімерів. Такі решітки практично не відрізняються від чавунних ні за фізичними, ні за механічними якостями, але при цьому, за рахунок того, що полімерні решітки можуть бути різних кольорів, виконують і декоративну функцію, наприклад, при установці на газонах і в скверах.
Сталеві решітки та решітки з оцинкованого металу застосовуються в основному на підприємствах харчової промисловості. Але через низьку стійкість до атмосферних явищ і вплив агресивного середовища термін служби таких решіток складає не більше п'яти – семи років, оскільки на відміну від полімерних або чавунних решіток вони піддаються корозії та згодом втрачають нормальний зовнішній вигляд та функціональні якості.